
Denne butikken i Bergen har holdt det gående i 123 år
– Jeg synes det er veldig spennende med en så gammel og ærverdig bedrift, sier Anne Osmundsen Bruland, som nettopp har overtatt Sigurd Eriksens Eftf. ved Strandkaiterminalen i Bergen.
Det er ikke ofte man blir overrasket av solen i Bergen, og må haste innom en butikk for å kjøpe en caps, men dette er en av de dagene. Bak disken i butikken Sigurd Eriksens Eftf. står Oddvar Norheim, og kan fortelle at akkurat denne capsmodellen har navnet Fidel etter Castro, noe han må innrømme er noe paradoksalt med tanke på at hodeplagget i lang tid har vært tilvirket i ikke akkurat Cuba-vennlige USA. Denne sene torsdag ettermiddagen kan han også fortelle at Sigurd Eriksens Eftf. fyller 123 år i morgen, altså fredag 4. april.
Vi spør om bedriftens historie fremkommer på butikkens hjemmeside eller et annet nettsted, men det gjør den ikke. Han kan imidlertid gå opp i andre etasje og finne frem en mappe med diverse notater og dokumenter, som kan gi et bilde av historien til bedriften, som ble etablert i 1902. Norheim er snar å påpeke at Norge ikke var en egen nasjon på den tiden.
Etter noen minutter kommer han ned trappen med mappen, og lar oss avfotografere sidene. På det ene dokumentet fremgår det at firmaet ble startet 4/4 1902 av Sigurd Konrad Eriksen. Han døde i 1910, og da tok broren John Kristian Eriksen over.
I et annen dokument påpekes det at Sigurd Eriksen var den første i Norge som innførte dongeristoff fra Amerika.
– Amerikansk dongeri var grunnlaget, så og si, for hans bedrift. Da det så rundt 1918 ble innskrenkninger på innføring av stoffer og andre manufakturer, følte John Kristian Eriksen dette som en trussel for bedriften. Amerikansk dongeri var den gangen bedriftens hovedartikkel. Den tids innehaver sendte et fortvilet brev til Statens Tekstil Central i Kristiania, opplyses det i dokumentet.
Norheim, som ikke har noen familiær relasjon til gründeren og de tidlig driverne, overtok bedriften i 2003. Da holdt den til på adressen Torvet 5, og var kjent som Eriksen i Kroken.
– Det startet med produksjon av arbeidsklær, i tillegg til at de importerte dongeristoff, som ble sydd til arbeidsklær. Det var flere etasjer med full produksjon i bygget. De hadde store leveranser til Bergen kommune ved lysverket, parkvesenet og renholdsvesenet, men så begynte varene fra Kina å komme, og da var det over, forteller Norheim.

Da han overtok bedriften, var produksjonen nesten lagt ned, men vareutvalget var fremdeles i hovedsak arbeidstøy. Samtidig var lokalene slitte og lite egnet for videre drift, derfor flyttet han i 2004 virksomheten til Strandkaien 22 ved Strandkaiterminalen. Han tok også vareutvalget i retning av mer fritidstøy, som regntøy og selvsagt capser og andre hodeplagg. Arbeidstøyet ble vinklet mot helsearbeidere, kokker og yrkesskoler. Slik er det fremdeles i den ærverdige butikken.
Nå blir Norheim pensjonist, og da var det hyggelig at Anne Osmundsen Bruland, som han har kjent fra tekstilbransjen, kunne overta butikken.
– Jeg synes det er veldig spennende med en så gammel og ærverdig bergensbedrift, som har så mye historie, sier hun.
Osmundsen Bruland overtok selskapet denne uken, og lover å videreføre historien. Samtidig ser hun behov for å modernisere bedriften. Hun skal blant annet pusse opp lokalene, men vil beholde den gamle stilen. Noe av interiøret er fra 1900-tallet, og kassaapparatet er fra 1913.
– Jeg skal fortsette med eksisterende virksomhet, men også se på nye markeder. Vi har dessuten ganske mange turister innom for å kjøpe regntøy når det regner, men når det ikke regner, gir fraværet av disse tørke i butikken. Jeg tenker derfor en del andre produkter rettet mot turistene. Planen er at jeg skal få inn 1902-tallet i logoen, sier hun.
Gården Strandkaien 22 eies av Haugland Gruppen.